Freelancevertalers hebben geen modelovereenkomst nodig
Gisteren was ik bij een bijeenkomst voor zzp’ers over de modelcontracten die per 1 mei a.s. de VAR gaan vervangen. Beste collega’s, om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij hoeven niets te regelen (geldt trouwens ook voor tekstschrijvers). Ten eerste is een modelovereenkomst niet verplicht, maar dat wisten de meesten van jullie al, denk ik. Belangrijker: als je je persoonlijk kunt laten vervangen door iemand met dezelfde kwaliteiten/ervaring/vaardigheden, is er voor de belastingdienst geen sprake van een fictief dienstverband (oftewel schijnzelfstandigheid) en heb je geen modelovereenkomst nodig.
Wanneer je twijfelt over je situatie of de schijn tegen hebt, bijvoorbeeld omdat je gedurende een langere periode maar één opdrachtgever hebt of omdat je op zijn kantoor werkt onder zijn mailadres, volstaat het om een modelovereenkomst met je opdrachtgever af te sluiten en de clausule over persoonlijke vervanging erin op te nemen. De meesten van ons zullen echter gewoon verschillende klussen uitvoeren voor diverse opdrachtgevers en niet verplicht zijn om dat persoonlijk te doen (in de praktijk doe je dat natuurlijk wel, maar je wordt er niet toe verplicht). Een eenvoudige opdrachtbevestiging per mail met afgesproken tarieven en leverdatum is al voldoende bewijs dat je werkt op freelancebasis. Je hoeft dus echt niet met iedere opdrachtgever afzonderlijk een modelovereenkomst af te sluiten.
De belastingadviseur die de lezing hield, zei dat je – als je het allemaal toch niet vertrouwt – in je mailhandtekening kunt zetten dat je volgens modelovereenkomst XXX werkt. Zo heb je jezelf ingedekt. Goede tip, maar voor ons volgens mij echt niet nodig.
Ik ga me om dit onderwerp in ieder geval niet druk maken. Ik hoop jullie nu ook niet (meer)!
Geef een reactie